Sergi Mas formula en aquesta obra una proposta resumida del ball de la Marratxa. En un primer pla, el ballador li ofereix una “almorratxa”, una mena de càntir de vidre que conté aigua i perfum, a la balladora. Els personatges vesteixen robes tradicionals com són el barret de copa amb cinta andorrana, les espardenyes vigatanes o la mantellina de puntes.

La noia duu a les mans un ram de grandalles, la flor nacional d’Andorra, simbolisme de les 7 parròquies andorranes.
La representació continua al fons, dins l’espai entre els dos personatges, on l’artista presenta una composició en ziga-zaga, il·lustrant arquitectures i elements de Sant Julià de Lòria, enmig de diferents cases pairals i bordes. A primer terme apareix la Font del Coms. En segon i tercer terme, hi trobem algunes capelles romàniques de la parròquia, com Sant Serni de Nagol, Sant Esteve de Bixessarri, Sant Pere d’Aixirivall o Sant Romà d’Auvinyà.

Sergi Mas, va rebre l’encàrrec l’any 1977 per iniciativa de la Direcció General de Crèdit Andorrà per crear una peça mural per l’oficina bancària. La proposta havia de ser de temàtica i continguts propis de la parròquia on estava ubicada l’oficina.

Actualment el mural es troba en cessió temporal per exposició pública dins de Casa Comuna a Sant Julià de Lòria.

Any 1979

esmalts ceràmics i fusta de til·ler

250 x 172 cm